Museum of Danish America

Jeg viser udstillingen ”Saksens lyd” ved Museum of Danish America i USA. Udstillingen, som jeg har udviklet sammen med lydkunstneren Robert Cole Rizzi og fotografen Karen Relster, kombinerer papirklip, lyd, tekst og foto og den blev vist første gang i Tokyo i sommeren 2017.
 
Museum of Danish America ligger i Iowa i Midtvesten, som er et område af USA, hvor mange danske emigranter har slået sig ned gennem tiderne. Museet har et stort fokus på at fastholde den danske kultur herunder altså også dansk papirklip. 

 

Elk Horn blev grundlagt af danske emigranter i 1901. Byen har i dag ca. 600 indbyggere af primært dansk oprindelse. Netop derfor omtales byen ofte som ”Danmark på prærien”. Museet arbejder løbende på at bevare de danske immigranter i USAs historie og kultur. Men museet har også et fokus på at være en del af nutiden. Dette gøres gennem sociale, kulturelle og kunstneriske aktiviteter, hvilket min udstilling netop er et eksempel på. 

 

Det amerikanske publikum vil kunne lægge øre til en komposition fra lydkunstneren Robert Cole Rizzis hånd. Han arbejder primært med reallydsoptagelser, og lyde som er så svage, at de kun kan optages af særligt følsomme mikrofoner. I udstillingen indgår også Karens Relsters 10 billeder, som viser de forløsende øjeblikke der opstår, når min saks klipper de små papirklipeksistenser fri fra papiret. 

 

”Saksens lyd” vises i perioden 1.7. - 31.12.2018 ved Museum of Danish America i Elk Horn, Iowa, USA. Museet er ifølge den amerikanske museumsforenings blandt de 3% bedste museer i USA og har knap 8.000 gæster hvert år og ca. 75.000 besøgende til museets rejsende udstillinger.

 

Tak til Aslaug og Carl Friis’s Legat og Grosserer L. F. Foghts Fond for donationer, som har gjort dette projekt muligt.

 

Museum of Danish America

Torben Jarlstrøm Clausen · Svalevænget 3 · 5210 Odense NV · Tlf. 22 41 85 54 · kontakt@jarlstroem-klip.dk · www.jarlstroem-klip.dk