I saksens og lydens tjeneste i Tokyo

Papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen og lydkunstner Robert Cole Rizzi er netop hjemvendt fra Japan, hvor de åbnede deres udstilling ”Lyden af saksens forløsning af de klippede eksistenser” for et meget interesseret japanske publikum. På turen holdt de også to udsolgte papirklip- og lydworkshops i Kodomo Art Museum.

 

Torben Jarlstrøm Clausen har udviklet udstillingen sammen med lydkunstneren Robert Cole Rizzi og fotografen Karen Relster, og den blev godt modtaget af det japanske publikum:

 

- Vores udstilling kombinerer papirklip, lyd, foto og lyrik, og den fremstår med et udtryk, som ligger langt fra, hvad man typisk ser i Japan. Vi var selvfølgelig meget spændte på at se publikums reaktion, som heldigvis var meget positiv, hvilket jeg tror netop kan skyldes udstillingens anderledes og poetiske udtryk, siger Torben Jarlstrøm Clausen.

 

Som afslutning på turen til Japan holdt Torben Jarlstrøm Clausen og Robert Cole Rizzi to udsolgte papirklip- og lydworkshops i Kodomo Art Museum i Funabashi, Tokyo.  

Papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen og lydkunstner Robert Cole Rizzi på plakaten med udstillingen

 
Ved papirklipworkshoppen satte de japanske deltagere straks saksen til papiret og forløste deres egne klippede eksistenser, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen:
 
- Jeg er ganske imponeret over den japanske tilgang til klipperiet. Efter en ganske kort introduktion tog deltagerne saksen i hånden og klipper løs, også børn som blot var 4-5 år. Det var utroligt dejligt at dele min passion for papirklipperiet med de japanske deltagere, siger Torben Jarlstrøm Clausen.

 

1 Papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen sætter saksen til papiret ved workshop i Kodomo Art Museum 500pix

Papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen sætter saksen til papiret ved sin workshop i Kodomo Art Museum i Funabashi.

 

Japansk deltager sætter saksen til papiret ved papirklipper Torben Jarlstrøm Clausens workshop i Kodomo Art Museum5 Japansk deltager sætter saksen til papiret ved papirklipper Torben Jarlstrøm Clausens workshop i Kodomo Art Museum

Dybt koncentrerede deltagere klipper ved workshoppen i Kodomo Art Museum i Funabashi.

 

Ved workshoppen spillede Robert Cole Rizzi en koncert for deltagerne, hvor han bl.a. brugte reallydsoptagelser i kombination med lyde fra sin akustiske laptop:

 
- I ugens løb havde jeg lavet en række lydoptagelser i Tokyo, jeg brugte som et lydmæssigt fundament til koncerten. Hen over disse lyde improviserede jeg så med andre lyde, som jeg frembragte på min akustiske laptop. Det var herligt at se, at de japanske børn var yderst interesserede i mit lydunivers, fortæller Robert Cole Rizzi, som ofte optager “usynlige” lyde dvs. lyde, der er så svage, at de kun kan høres ved hjælp af særlige mikrofoner.

 

Deltagende japanske børn følger undrende med når Robert Cole Rizzi spiller på sin akustiske laptop 

Deltagerne følger undrende med når Robert Cole Rizzi spiller på sin akustiske laptop ved workshoppen i Kodomo Art Museum i Funabashi.

 

Til udstillingen i Japan ses på Karen Relsters ti store fotografier de forløsende øjeblikke der opstår, når Torben Jarlstrøm Clausens saks klipper sine eksistenser fri fra papiret.  

Et af Karen Relstrers fotos af Torben Jarlstrøm Clausens papirklip

Efter at have fået en hånd fra saksen er endnu en af Torben Jarlstrøm Clausens papirklipeksistenser klippet fri fra papirret. Her fotograferet af Karen Relster.

 

Se alle Karen Relsters ti fotos fra udstillingen.

 

Se mange flere fotos fra turen til Japan på Torben Jarlstrøm Clausens facebookside: http://www.facebook.com/papirklipper

 

Om udstillingen

Udstillingen ”Lyden af saksens forløsning af de klippede eksistenser” er udviklet af papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen, lydkunstneren Robert Cole Rizzi og fotograf Karen Relster og vises i perioden 2.9. - 1.10.2017 i Kodomo Art Museum i H.C. Andersen Park, Funabashi, Tokyo.

 

Udstillingen er støttet af Toyota-Fonden, Panduro Hobby, Den Danske Ambassade i Tokyo og The Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation. Udstillingen er en del af det officielle program for af fejringen af 150 året for indgåelse af diplomatiske forbindelser mellem Japan og Danmark. Læs mere om udstillingen ”Lyden af saksens forløsning af de klippede eksistenser”.

 

Se Torben Jarlstrøm Clausen fortæller om udstillingen i Japan på TV2/FYN:

www.tv2fyn.dk/video/klip/figurunivers-lavet-med-saks-og-papir

 

Robert Cole Rizzi har lavet to kompositioner til udstillingen som kan høres på soundcloud:
Udstillingsrum 1:

https://soundcloud.com/rizzi/the-sound-of-the-scissors-redemptions-of-the-papercut-existences-room-one

 

Udstillingsrum 2:

https://soundcloud.com/rizzi/the-sound-of-the-scissors-redemptions-of-the-papercut-existences-room-two

 

 

150 året for indgåelse af diplomatiske forbindelser mellem Japan og Danmark
I 2017 fejres 150 året for indgåelse af diplomatiske forbindelser mellem Japan og Danmark. Under fejringen forstærkes båndene mellem Danmark og Japan i 2017 bl.a. gennem en særlig kulturindsats, der involverer kulturaktører i begge lande. Fejringen udmønter sig bl.a. i udstillinger, koncerter, animations- og filmfestivaler, symposier, scenekunst og teater.

 

Torben Jarlstrøm Clausen udstiller og holder jævnligt klippeworkshops i Danmark. Det er også blevet til flere udstillinger og workshops i Japan og USA. Ved disse workshops får deltagerne mulighed for selv at selv at sætte saksen til papiret og forløse deres helt egne klippede eksistenser. Deltagerne oplever det allerbedste ved at klippe i papir – nemlig øjeblikket, hvor papiret foldes ud og magien opstår. www.jarlstroem-klip.dk | www.facebook.com/Papirklipper | E-shop: www.etsy.com/shop/JarlstroemPaperArt

 
Robert Cole Rizzi er dansk musiker, komponist og lydkunstner. Han arbejder primært med fieldrecordings dvs. reallydsoptagelser, der indgår som musikalske elementer i hans værker på lige fod med fx instrumentale lydkilder. Robert Cole Rizzi har gennem årene optrådt og opført værker i bl.a. USA, Canada, Skandinavien, Baltikum og Tyskland. www.soundcloud.com/rizzi | www.facebook.com/robertcole.rizzi | Tlf. 26 45 74 80 | rizzi@get2net.dk  
 
Karen Relster er en passioneret sort/hvid portrætfotograf, der arbejder med ærlige udtryk og enkle linjer i lys og skygger. Karen Relster fotograferede også til foto- og bogprojektet "De Klippede" i 2010, som Torben Jarlstrøm Clausen lavede sammen med skribenten Per Roholt. www.karenrelster.dk 
 

 

 

Torben Jarlstrøm Clausen · Svalevænget 3 · 5210 Odense NV · Tlf. 22 41 85 54 · kontakt@jarlstroem-klip.dk · www.jarlstroem-klip.dk