Japan 2017: Lyden af saksens forløsning af de klippede eksistenser

Sammen med musiker, komponist, lydkunstner Robert Cole Rizzi og fotograf Karen Relster har jeg udviklet en udstilling, som på en ny måde kombinerer papirklip, lyd og foto:

 

"Lyden af saksens forløsning af de klippede eksistenser".

 

Torben Jarlstrøm Clausen og Robert Cole Rizzi

Udstillingen vises 2. september 2017 – 1. oktober 2017 i H.C. Andersen Park i Funabashi, Tokyo, Japan. Udstillingen er en del af det officielle program for fejringen af 150 året for indgåelse af diplomatiske forbindelser mellem Japan og Danmark. H.C. Andersen Parken har inviteret Robert Cole Rizzi og undertegende til at komme til Japan ultimo august 2017 for at opsætte og åbne udstillingen.

Logo for fejringen af 150 års diplomatiske forbindelser mellem Japan og Danmark

 

I mit univers af klippede eksistenser er figurerne allerede gemt dybt inde i papiret, før jeg sætter saksen til papiret. Jeg kan fornemme, at de er i papiret, men på det tidspunkt er figurerne uforløste og tynget af livets lod. Efter at have fået en hånd fra saksen, er de alle klippet fri og færdes glade i vores mangfoldige verden. Det er forklaringen på, at alle mine klippede eksistenser smiler og er glade.

 

Det er således en universel historie om, at vi som mennesker må tage vare på eget liv og arbejde med de ting, der gør os triste og ulykkelige - for på den måde at blive glade igen. 

 

I dette projekt optager Robert Cole Rizzi de – for det normale øre - svage, ukendte og særegne lyde, der opstår, når min saks klipper eksistenserne fri fra papiret. Det er lyden af saksen, der klipper, lyden af mine fingre der folder, vender og drejer papiret. Ja - det er ganske enkelt lyden af, når eksistenserne forløses af saksen. Disse optagelser og andre reallyde bearbejder Robert Cole Rizzi i computeren til en række nye kompositioner, som udgør udstillingens lydside. 

 

Udstillingen "Lyden af saksens forløsning af de klippede eksistenser" placeres i to fortløbende udstillingsrum i H.C. Andersen Parken. Udstillingens gæster vil, ved at gå fra det ene rum til det andet, følge papirklipeksistenserne gennem to livsfaser, der indgår i min verden af klippede eksistenser. Dvs. fra Fortabtheden til Forløsningen og friheden.

 

I rum nummer to ses på Karen Relsters ti store fotografier de forløsende øjeblikke der opstår, når min saks klipper eksistenserne fri fra papiret. Her er et eksempel på hendes fotos:

 

Et af Karen Relsters fotos til udstillingen Lyden af saksens forløsning af de klippede eksistenser af papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen og lydkunstner Robert Cole Rizzi

 

 

Udstillingen er sponsoreret af Toyota-Fonden, Den Danske Ambassade i Tokyo, The Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation og Panduro Hobby.

 

Torben Jarlstrøm Clausen · Svalevænget 3 · 5210 Odense NV · Tlf. 22 41 85 54 · kontakt@jarlstroem-klip.dk · www.jarlstroem-klip.dk